Lån uten sikkerhet gir deg hurtig tilgang på kreditt

Om det haster å få på plass kapital, kan et lån uten sikkerhet være den beste løsningen. Å slippe pantesikring betyr at tiden det tar å utbetale lånet er mye kortere. Ulempen er at usikrede lån koster mer.

Pantesikring er den største tidstyven

Tar du opp et lån med sikkerhet, for eksempel et billån med pant i bilen, vil selve prosessen med pantet ta mesteparten av tiden. Banken må finne ut hva verdien av bilen er, og deretter tinglyse pantet i løsøreregisteret.

Dette koster både tid og penger. Den samme prosessen gjelder om du skal låne til hus, hytte, dyr båt eller andre objekter som gjør at bankene tar en større økonomisk risiko ved å låne ut pengene. Det å motta finansiering på dagen er ikke realistisk med mindre du velger et annet alternativ.

Søker du om et lån uten sikkerhet slipper du naturligvis unna denne tidstyven. Banken sikrer seg likevel så godt de kan gjennom en grundig kredittvurdering av søkeren.

Husk at lån uten sikkerhet koster mer

Alle lån uten sikkerhet koster mer enn om banken har pantesikring. Hvor mye mer avhenger av flere faktorer, blant annet hvilken bank du låner fra. I tillegg er rentetilbudene til hver enkelt søker forskjellig, selv om de låner samme sum fra samme bank. Dette skyldes at bankene fastsetter rentene basert på søkerens individuelle kredittscore og evne til å betjene lånet.

Rentene på usikrede lån

Som et eksempel kan vi se på forbrukslån uten sikkerhet fra Bank Norwegian. Der kan du låne fra 5 000 til 600 000 kroner.

Rentene er fra 8,99% nominelt, og helt opp til 21,24% når dette skrives (september 2018). Låner du en større sum, og har god betalingsevne og kredittscore, vil rentene dine kunne bevege seg ned mot det laveste nivået. Ber du om et smålån på noen få tusen, og har dårlig kredittscore, kan rentene bevege seg mot det dyreste ytterpunktet.

Det samme prinsippet gjelder også på sikrede lån, men der er forskjellen mellom høy og lav rente mye mindre.

Dette er saksgangen og tidsbruken

Foreløpig er søknadsbehandlingen av lån uten sikkerhet raskere enn for lån som krever pant. De aller fleste banker for forbrukerfinansiering har automatisert hele eller det meste av prosessen. Sjekk denne siden for mer nøkkel-info om selve søkeprosessen.

Derfor får du svar så å si med en gang etter at du sender inn søknaden. Det er kun et fåtall banker som ikke svarer så raskt, og de tregeste bruker aldri mer enn et døgn.

I svaret får du også et lånetilbud dersom banken mener du er kredittverdig. Boliglånsbankene er imidlertid på full fart etter, og for eksempel DNB prøver for tiden ut systemer som gjør at lånesøknaden kan behandles helt automatisk av sofistikerte dataprogrammer. Kraft Bank valgte også nylig å inngå avtale om et nytt AI-system for behandling av søknader om kreditt.

Så lang tid tar utbetalingen

Utbetalingen av et lån uten sikkerhet går også ganske raskt. Verifiseringen som banken må foreta er stort sett kun å forsikre seg om at søkeren er den han eller hun påstår å være. I tillegg dobbeltsjekker de inntektene til låntakeren. Dette gjøres ved at låntakeren sender inn digital kopi av skattemelding og lønnsslipp. Låneavtalen signeres samtidig med BankID, såfremt den som søker aksepterer betingelsene.

Derfor kan det i noen tilfeller hende at et lån uten sikkerhet utbetales samme dag som søknaden ble sendt. Det skal en del klaff til for at dette skal skje, og i normalvarianten tar det noe lengre. Bankene opplyser som regel selv hvor lang tid denne delen tar. Et vanlig scenario er at det går cirka 2 til 3 dager totalt.